V torek, 27. junija 2023 ob 18ih bomo v prostorih GT22 ustanovili regijski odbor Podravje. Vsi člani, ki delujete v Podravski regiji in tisti, ki se nam želite pridružiti, vabljeni na ustanovno sejo.

Drage (ne)članice in (ne)člani,
ZASUK – Sindikat za ustvarjalnost in kulturo je vključujoč sindikat, v katerem člani aktivno sodelujemo na vseh ravneh sindikata in kolektivno načrtujemo strategije za delavski boj. Zavzemamo se za enakopravnost, vključenost in aktivnost članstva, kolektivno vodstvo, delegatsko demokracijo, delo s skupnostjo ter lokalno in globalno povezovanje. Naš sindikat je del širšega delavskega gibanja in se povezuje z drugimi delovnimi kolektivi s ciljem gradnje razredne solidarnosti za družbene spremembe v korist delavstva. Gradimo tovariške odnose med delavstvom v kulturno-ustvarjalnem sektorju in se zavzemamo tako za boljše delovne pogoje, za napredno vlogo umetnosti v družbi kakor tudi za širšo družbeno preobrazbo v korist ljudi in okolja.

V MOM se delavke in delavci kulturno-ustvarjalnega sektorja ne soočamo le z manjkom osnovnih delavskih standardov, ki pripadajo redno zaposlenim, temveč nam mnogim grozi revščina, zaradi podplačevanja in siromašenja kulturno-ustvarjalnega programa (Lokalni program za kulturo 2015-2020 je predvidel 5% zviševanje sredstev na letni ravni, ki se nikoli ni zgodilo). Prav tako izgubljamo produkcijske prostore – občina nas iz občinskih prostorov meče ven, tržnih najemnin pa si večinoma ne moremo privoščiti. Utapljamo se v nesmiselnem administrativnem delu in mačehovskim odnosom lokalnih oblasti do našega sektorja. Zadnja poteza MOM pa jasno kaže, kako hitro nam lahko oblast odvzeme še tisto malo, kar dobimo iz občinskega proračuna (zgolj 0,68 % proračuna se namenja za kulturo).


Občinska uprava pa z podražitvami cen javnih storitev, ki smo jim priča v zadnjih tednih, potiska celoten delavski razred v občini v vse večjo stisko. Zato članice in člani ZASUK-a iz Podravja ustanavljamo regijski odbor, s ciljem boljše povezanosti in aktivnosti vseh kulturnih delavk in delavcev s področja Maribora in širše regije. Če želimo preprečiti nadaljnjo izkoriščanje in slabšanje našega lokalnega okolja, v katerem živimo in ustvarjamo, se moramo povezati v boju za skupno dobro ter pričeti s stopnjevanjem naših aktivnosti.


Ne bomo se več nanašali na politično voljo odločevalcev, ki ne zastopajo naših interesov temveč.

Pridružite se nam v sindikatu!

Dnevni red:
– Pozdrav in predstavitev prisotnih
– Predstavitev programa in delovanja Zasuk-a
– Predstavitev vloge regijskega odbora
– Potrjevanje ustanovitve regijskega odbora ter postavitev začasnega koordinatorja
– Priprava strategije aktivnosti in dela
– Naslednje srečanje
– Neformalno druženje

Prosimo te, da potrdiš udeležbo z odgovorom na ta email. Za več informacij lahko pokličeš na številko 040-626-264 (Nina Medved) ali 031-836-883 (Tina Podbevšek).

Z zasukom na bolje,
iniciativa za vzpostavitev regijskega odbora,
Nina Medved, Žiga Brdnik, Blanka Kvas, David Orešič, Davorin Juhart, Irena Boric, Matej Dečko, Mojca Kasjak, Nina Slanič, Maja Pan, Katja Beck Kos, Nina Šulin, Primož Soban, Rene Puhar, Maja Pegan, Saša Bezjak, Sašo Kornet, Tomaž Podbevšek, Tonja Jelen, Živa Kleindienst in Tina Podbevšek

Hvala, ker delite vabilo. Objavili smo tudi FB dogodek.