364. dan v letu je za lastnike trgovskih verig eden najbolj dobičkonosnih dni v celotnem letu, za delavke in delavce pa eden najbolj delovno intenzivnih dni, za katerega pa marsikdo od njih dobi izplačano manj kot minimalno plačo.

V ZASUK-u že dlje časa spremljamo izkoriščevalske delovne pogoje, v katerih delajo delavke in delavci trgovske verige Tuš. Zaradi kadrovske podhranjenosti delavke delajo za tri. V službo prihajajo pred uradnim začetkom, ker je dela enostavno preveč, rok pa premalo, da bi bilo lahko vse delo opravljeno znotraj plačanih ur. Medsebojno si pomagajo tako, da zunaj štempljanja, torej v svojem prostem času, polnijo police, pečejo kruh in pripravljajo delikateso. Vse to zato, da bi stranke ob odprtju pričakal celoten nabor izdelkov. Delavke te delovne intenzivnosti enostavno ne zmorejo več. Pravica do odmora za malico, normalnega tempa dela, pravica do dopusta in drugi vidiki upoštevanja varnosti pri delu, niso delodajalčeva izbira, ampak dolžnost!

Danes, 28. decembra, se je Sindikat Tuš še zadnjič neuspešno sestal z upravo Tuša in tako napovedal, da bo na zadnji delovni dan v letu, 30. 12. 2023, izvedena celodnevna stavka.  Potekala bo od 6ih zjutraj do 9ih zvečer. Cilj stavke je zagotoviti 1203,36 evra bruto osnovne plače, kar je minimalna vsota, ki bi morala brez boja pripadati vsaki delavki in delavcu!

Delavkam in delavcem Tuša odločno izražamo podporo na stavkovni dan, obenem pa pozivamo tovariške sindikate in organizacije ter stranke trgovine Tuš, da stavko podprete s pismom podpore Sindikatu Tuš ali tudi fizično na dan stavke na vseh stavkovnih mestih. 

Skupaj 30.12!

Sindikat ZASUK