Pomladi 2023 smo se sindikati Glosa, ZASUK, SVIZ in Ministrstvo RS za kulturo strinjali, da je izkoriščanje, podplačevanje in v številnih primerih neplačevanje samozaposlenih v kulturi s strani javnih zavodov ter državnih skladov in agencij nedopustno in da ga je potrebno s kolektivno pogodbo v najkrajšem možnem času ustaviti.

Po več kot letu dni pa smo samozaposleni v kulturi še vedno v čakalnici, saj se je po sestanku z ministrico dr. Asto Vrečko in državnim sekretarjem mag. Markom Rusjanom izkazalo, da se vladajočim s procesom ne mudi in da ga prelagajo na jesen.

𝗦𝗶𝘁𝗶 𝗽𝗿𝗮𝘇𝗻𝗶𝗵 𝗼𝗯𝗹𝗷𝘂𝗯 𝘀𝗺𝗼 𝘇𝗮𝗵𝘁𝗲𝘃𝗮𝗹𝗶, 𝗱𝗮 𝘀𝗲 𝗱𝗼 𝗸𝗼𝗻𝗰𝗮 𝗷𝘂𝗻𝗶𝗷𝗮 𝗽𝗼𝗱𝗽𝗶𝘀̌𝗲 𝘀𝗽𝗼𝗿𝗮𝘇𝘂𝗺. Ta bo javne zavode, državne agencije in sklade, enako kot kolektivna pogodba, obvezal k izvrševanju že dogovorjenih plačnih standardov.

Zaradi močno skrhanega zaupanja sindikati napovedujemo tudi niz akcij z namenom izvajanja trajnega pritiska na državne odločevalce do dosege cilja – sprejetja kolektivne pogodbe, ki jo bo varoval tudi zakon. 𝐍𝐞 𝐢𝐳𝐤𝐥𝐣𝐮𝐜̌𝐮𝐣𝐞𝐦𝐨 𝐦𝐨𝐳̌𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐬𝐭𝐚𝐯𝐤, 𝐛𝐨𝐣𝐤𝐨𝐭𝐨𝐯, 𝐩𝐞𝐭𝐢𝐜𝐢𝐣, 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐬𝐭𝐨𝐯 𝐢𝐧 𝐝𝐫𝐮𝐠𝐢𝐡 𝐝𝐢𝐬𝐫𝐮𝐩𝐭𝐢𝐯𝐧𝐢𝐡 𝐚𝐤𝐜𝐢𝐣, 𝐤𝐢 𝐛𝐨𝐝𝐨 𝐣𝐚𝐯𝐧𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐯𝐨𝐝𝐨𝐦 𝐢𝐧 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐬𝐭𝐯𝐮 𝐦𝐨𝐜̌𝐧𝐨 𝐨𝐭𝐞𝐳̌𝐢𝐥𝐚 𝐝𝐞𝐥𝐨 𝐢𝐧 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜̌𝐧𝐞 𝐦𝐚𝐧𝐢𝐟𝐞𝐬𝐭𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞.

V naslednjem tednu bomo zato sklicali 𝐢𝐳𝐫𝐞𝐝𝐧𝐢 𝐜̌𝐥𝐚𝐧𝐬𝐤𝐢 𝐬𝐞𝐬𝐭𝐚𝐧𝐞𝐤 na temo kolektivne pogodbe. Termin vam v kratkem javimo po mailu,

Spodaj je dostopna izjavo, ki smo jo pravkar poslali medijem, spodaj pa dodajamo še izjave po sestanku vseh predstavnikov treh sindikatov.

🔴 Martin Pungerčar, SVIZ: “V resnici ni presentljivo, da se za 3110 samozaposlenih v kulturi, kar sicer predstavlja pičlih 0,3 odstotka celotne delovno aktivne populacije, na vladi ne najde motivacije, da bi se njihovo izrazito podplačevanje in celo neplačevanje, ustavilo. Zastonjkarski poslovni model, ki ga je država v našem sektorju izumila z delom za reference in se ga s pridom poslužuje že zadnja tri desetletja, je pač najcenejši poslovni model, kar jih je.”

🔴 Mitja Šuštar, Glosa: “Že ničkolikokrat videno izmikanje, odlašanje, izgovarjanje. Pregovarjanje in odmik od strokovnih razprav je tisto, kar je že dovršena igra aktualne vlade. Medtem ko kulturo vodi delavska stranka, ki nam je zagotavljala, da se bo borila za vse, ne le peščico, se zdi, da je ne vznemirja, ko se stiske z naraščajočo draginjo in inflacijo z vsakim mesecem poglabljajo, da je vsak drugi delavec v sektorju na pragu ali že pod pragom revščine in da izbrana peščica direktorjev javnih institucij brez sankcij še naprej strahovito izkorišča delavce. Še več, čemur smo bili priča danes, je sporočilo države, da s sprejemom kolektivne pogodbe odlaša tudi zato, ker so samozaposleni v kulturi le ena izmed skupin od več kot 100.000 prekarnih delavcev v državi, ki bi se morala začeti kolektivno povezovati.” 

🔴 Miha Blažič, ZASUK: “Desetletja so bili samozaposleni delavci v našem sektorju nepovezani in povsem prepuščeni lastni iznajdljivosti. No, to ni več tako. Tudi najbolj prekarni delavci v našem sektorju smo sedaj organizirani v sindikat, dovolj lačni in jezni, da bomo izkoriščanju v našem sektorju naredili konec! Ne bomo pristali zgolj na sporazum, ta je le korak v borbi za zagotovitev celovite varnosti našim delavcem. Šele kolektivna pogodba bo za prekarne delavce resnična varnost, ki bo zagotovila blaginjo in mir. ”