Umetnost ni delo in umetniki niso delavci – zakaj potem rabimo sindikat?

Naučili so nas, kako si postaviti ceno, kje in kako se oglaševati, kako postati zanimive_i in privlačne_i, kako narediti crowdfunding kampanjo, kako priti do statusa samozaposlene_ga v kulturi in kako ga ohranjati, kako se prikupiti kustosinji_u ali še bolje, direktorici_ju kakšnega muzeja ali galerije. Pozor, da ne bi slučajno spraševale_i, koliko vas bodo plačali, kajti vaša umetnost nima cene, tega ne delate, pardon, ne ustvarjate za denar.

Ampak, ali so nam povedali, kako vzdržni so ti modeli, in ali so nam upali povedati, kako težko je preživeti na umetniškem trgu (do tja je še zelo daleč), saj ni in ne more biti nič drugačen kot vsi ostali trgi delovne sile. Kaj pa je to?

Na predstavitvi se bomo pogovarjali o tem, zakaj je dobro vedeti, kaj je sindikat, in zakaj se je dobro na področju umetnosti, kulturno-ustvarjalnega sektorja ali, če želite, kreativne ekonomije/industrije kolektivno organizirati ter vedeti kaj o ekonomskih, delavskih in socialnih standardih. Zakaj se vsega ne boste mogli dogovoriti individualno ali celo s pogodbo, zakaj se boste težko pogovarjali o plačilu za delo in zakaj ne bo nikjer denarja za samo produkcijo – predvsem pa, zakaj se status deprivilegiranih umetnic_kov in sistem, v katerega vstopate, ne bo spremenil brez vašega političnega in solidarnega angažmaja in povezovanja. Že res, da delamo iz ljubezni, ampak račune je treba plačati vsak mesec.

Če imate vprašanja, za katera bi radi, da o njih spregovorimo na dogodku, jih predhodno sporočite na: info@zasuk.si
Brez skrbi, vaša vprašanja bodo predstavljena anonimno.

– – –
KATJA PRAZNIK je članica delavskega odbora Zasuka, avtorica knjig Paradoks neplačanega umetniškega dela (Založba Sophia, 2016) in Art Work: Invisible Labour and the Legacy of Yugoslav Socialism (University of Toronto Press, 2021), prevod slednje kmalu izide v slovenščini pri založbi Maska. Po poklicu je sociologinja, po duši sindikalna agitatorka, v službi pa je izredna profesorica na programu kulturnega menedžmenta in na oddelku za globalne študije spola in seksualnosti na Državni univerzi New York v Buffalu.

TINE LISJAK je član Zasuka in študent. Po prekinjenem študiju na Pravni fakulteti UL je šolanje nadaljeval na UL ALUO, kjer trenutno zaključuje magistrski program fotografije. V svojem diplomskem delu “Humor: sredstvo za spoprijemanje z neprijetnim” je raziskoval moč transgresivnosti in subverzivnosti humorja. Postopoma se pojavlja v svetu komercialne fotografije in vizualnih komunikacij, istočasno pa trka na vrata prostora vizualne umetnosti.

– – – – –
ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalk, ustvarjalcev, strokovnjakinj in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 9. sezono. Namenjena so študentkam in študentom Univerze v Ljubljani in širši javnosti.