Skupna podpora sindikalne konfederacije Glosa – ZASUK novoustanovljeni prostorski koaliciji neuporabnic Centra Rog ob napovedanem protestu 26.10 ob 18:00 ob otvoritvi Centra Rog.

Leta 2020, ko je približno 500 ustvarjalcev izgubilo prostor v Tobačni in ko je Mestna občina izpraznila Kersnikovo zaradi gradnje hotela, se je v Ljubljani začela največja kriza produkcijskih prostorov v zgodovini mesta. Zgolj leto kasneje je brez strehe nad glavo ostalo vsaj še dvesto stalnih uporabnikov AT Rog. Vsem tem delavcem pa se vsako leto od tedaj pridruži več sto diplomantov umetniških akademij. Če je kvadratni meter v Tobačni leta 2014 skupaj s stroški znašal 6 evr, se danes podobni prostori brez stroškov oddajajo za 14 evr/m2 in več. Tako si vsaj tisoč kulturno-ustvarjalnih delavcev v Ljubljani, ki so ostali brez primernih produkcijskih prostorov v zadnjih letih, in od katerih po podatkih sektorskih raziskav polovica zasluži manj kot 1000 evrov mesečno neto, nadomestnih prostorov ne more privoščiti in dela v svojih spalnicah in kuhinjah.

Malo znano dejstvo je, da je imel MOL predkupno pravico za Tobačno, a je celotno obsežno tovarniško območje vključno s povsem uporabnimi objekti, predal v zasebne roke za nižji znesek od vrtoglavih 27 milijonov evrov investiranih v Center Rog. Če je bil vsaj desetletje ključni argument MOL-a zakaj je nujno potrebno izprazniti AT Rog prav ta, da bodo tam končno vsi izgnani ustvarjalci iz Kreativne Cone Šiška, različnih kolektivov iz Tobačne, Kersnikove in iz številnih vse dražjih malih studijev po mestu, dobili svoj prostor v Centru Rog, je danes več kot očitno, da je šlo le še za en premišljen PR-ovski manever Mestne občine Ljubljana.

Namesto še nedavno v medijih obljubljenih produkcijskih prostorov za vsaj 500 ljubljanskih ustvarjalcev, bo dejansko Rog stalni delovni prostor v obdobju naslednjih treh let nudil zgolj 30 delavcem. Čeprav je direktorica Centra Rog nedavno izpodbijala izračune novoustanovljene prostorske koalicije neuporabnic Centra Rog, pa Zamidina matematika, ki k produkcijskim prostorom prišteva še hodnike s čajnimi mizami, razstavno dvorano in celo Mestno knjižnico, in temu navkljub še vedno ne preseže polovične kvadrature Centra Rog, ne drži.

Kvadratni metri ne lažejo, zato je izračun koalicije neuporabnic Roga na tem mestu potrebno nujno ponoviti: “Na skupno 8500 m2 bi bilo povsem mogoče stalni delovni prostor nuditi 500, če ne 1000 ustvarjalnim delavcem, vendar pa temu ne bo tako, ampak je ustvarjanju namenjena le četrtina vse kvadrature. Približno 1000 kvadratnih metrov bodo zasedali proizvodni laboratoriji, ki bodo ustvarjalcem omogočali izdelovanje določenih predmetov, vendar bodo storitvene narave in delavcem ne bodo zagotavljali stalnega delovnega prostora. Čeprav so sprva obljubljali, da bo delovnih studiev 25, so njihovo število skrčili na 18 individualnih in enega skupinskega za mlade ustvarjalce – te pa bodo za obdobje treh let podelili le tistim delavcem z “največ ekonomskega potenciala”. Obenem bodo neljubljanskim ustvarjalcem dodelili še pet bivalnih ateljev. Studii in bivalni ateljeji pa bodo skupaj obsegali 1250 m2.”

Statistični urad je sporočil, da smo v mesecu avgustu v Sloveniji zabeležili rekordno število samozaposlenih v zgodovini države. Več kot 100.000 delavcev, poleg osnovnih socialnih standardov kot so bolniška in regres tudi nima zagotovljenih primernih delovnih prostorov. Zaradi tega imajo delavci izjemno otežen in podražen delovni proces. Kar nas sindikate še posebej skrbi pa je, da z nedosegljivimi delovnimi prostori, delavci izgubljajo fizični prostor srečevanja in povezovanja, ki je predpogoj, da se prek skupne refleksije lastne delavske pozicije, formira delavsko organiziranje in upor proti nadaljnjem izkoriščanju kapitala.

MOL z Rogom nadaljuje tradicijo velikopoteznih investicij v kulturi, katere skupi imenovalec je, da na piedestal postavljajo ustvarjalnost, obenem pa namerno zanemarjajo ključno dejstvo, da je treba najprej in predvsem zagotoviti pogoje, da lahko ta sploh nastaja. Medtem, ko številni slikarji in kiparji delajo v povsem neprimernih prostorih, so v Cukrarni vsaj njihova dela na toplem in primerno osvetljena. Tudi v Rogu bodo najbolj tržno uspešni oblikovalci in arhitekti lahko dobili vsaj svojo prodajno poličko, še vedno pa bodo morali večinoma prototipirati v neudobju svojih domov. Bolj kot zagotovitev produkcijskih prostorov je občini pomembno, da Ljubljana končno dobi sodoben, estetski, metropolitanski prireditveni center, saj fleksibilna zasnova Roga omogoča izvedbo kongresov na veliko višjem nivoju kot Cankarjev dom ali Gospodarsko razstavišče. Tako je beseda ustvarjalnost odlična krinka za še intenzivnejšo turistifikacijo in gentrifikacijo Ljubljane.

Sindikalna konfederacija Glosa – ZASUK podpira napovedan protest neuporabnic Roga 26.10.2023 ob 18ih. Obenem poudarja, da je prostorska koalicija neuporabnic raznotera in zajema številne skupine, ki jih je skrenjena mestna politika prezrla – od ustvarjalcev, do najemnikov, okoljskih aktivistov in nenazadnje sindikalistov. Sindikalna konfederacije Glosa-ZASUK Mestno občino poziva, da je prišel skrajni čas za drugačno razvojno strategijo. Namesto, da Mestna občina vlaga energijo v premišljeno spisana sporočila za medije, naj dejansko začne izvrševati že desetletje napovedovano obljubljeno poslanstvo zagotavljanja primernih stalnih produkcijskih prostorov za vsaj 500 prekarnih kulturno-ustvarjalnih delavcev!